Izbegnite skupe popravke! Ove znakove nikada ne ignorišite

Izbegnite visoke troškove popravki! Obratite pažnju na ove znakove upozorenja. Postoje mirisi i zvukovi u automobilu koje nikako ne biste smeli ignorisati jer se problemi neće rešiti sami od sebe.

Kada je sve u redu, automobil radi glatko. Međutim, čim primetite neočekivane zvukove ili osetite čudne mirise, treba da budete na oprezu.

Ovo su najčešći mirisi i zvukovi na koje automehaničari upozoravaju da ih nikada ne zanemarujemo.

Miris zapaljenog ulja: Ovaj miris ima industrijski karakterističan “fabrički” ton i može ukazivati na ozbiljne probleme. Ako osetite ovaj miris unutar ili ispod haube automobila, verovatno curi ulje iz motora ili servo upravljača na vrelu površinu.

Curenje ulja može izazvati požar ako se ne reši na vreme. Takođe, boja curenja može pomoći mehaničaru da identifikuje problem: crvenkasta boja ukazuje na curenje iz servo upravljača ili sistema prenosa, dok je motorno ulje uglavnom braon.

Miris zapaljene gume: Ovaj miris može ukazivati na probleme sa kočionim čeljustima, hidrauličkim mehanizmom koji pritiska kočione pločice na rotore. Ako se čeljusti zaglave, točak može biti blokiran, što uzrokuje trenje i miris zapaljene gume.

Miris zapaljene plastike: Ako osetite miris zapaljene plastike, moguće je da ste prešli preko plastične kese koja se zaglavila u izduvnom sistemu. Međutim, može značiti i da su se kablovi ili žice olabavili i dodiruju izduvni sistem, što može biti ozbiljan problem. U svakom slučaju, proverite automobil što je pre moguće.

Smrdljiv miris: Miris “prljavih čarapa” često dolazi iz vazdušnog filtera zbog buđi u kutiji klima uređaja. Ovo se posebno dešava u vlažnim klimama.

Miris pokvarenih jaja: Sumporasti miris iz izduvnih gasova ukazuje na loš ili zastareo katalizator, koji je ključan za čišćenje izduvnog sistema automobila. Ovaj miris često prati lampica za proveru motora ili slabije ubrzanje.

Zvukovi kočenja: Zvukovi pri kočenju ne treba zanemariti jer su kočnice ključne za bezbednost. Cvileći zvukovi mogu biti bezopasni, ali zvukovi poput mitraljeza pri okretanju mogu ukazivati na ozbiljne kvarove, poput problema sa osovinom sa konstantnom brzinom. Škripanje kočnica obično ukazuje na pogoršanje problema.

Zveckanje: Zveckanje može biti uzrokovano kvarom čaura, kugličnog zgloba ili klackalice. Čaure apsorbuju vibracije, kuglični zglobovi omogućavaju kretnje vešanja, a pokretne šipke stabilizuju vozilo u krivinama. Stari automobili često proizvode zvukove zbog dotrajalih delova koji više ne funkcionišu pravilno.

Obratite pažnju na ove znakove i izbegnite skupe popravke redovnim održavanjem automobila.

Nema komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *