Koliko km ste prešli? Vodič za detaljnu proveru automobila

Svaki vozač, bez obzira na iskustvo u vožnji, ima zadatak da proverava svoje vozilo kako bi sigurnost na putu bila zagarantovana i kako bi se produžio životni vek automobila. 

U ovom vodiču istražićemo važne aspekte koji treba razmotriti prilikom detaljne provere vozila, uz poseban fokus na kilometražu – važan pokazatelj istorije i stanja vozila. Kilometraža pruža uvid u intenzitet korišćenja vozila i moguće potrebe za održavanjem ili popravkama. Otkrivanje prave kilometraže može biti ključno u proceni vrednosti automobila i utvrđivanju njegovog realnog stanja. Kroz ovaj vodič naučićemo vas kako da pažljivo analizirate ovu informaciju i sprovedete celokupnu proveru vašeg ljubimca na četiri točka.

Nakon pređenih 500 km:

Nakon prvih 500 km vožnje s novim vozilom, važno je izvršiti prvu proveru i osigurati da se automobil pravilno prilagodio putu. Obratite pažnju na sledeće stavke:

 • Pregledajte sve tečnosti: Proveri nivoe motornog ulja, rashladne tečnosti, kočione tečnosti i tečnosti za pranje vetrobranskog stakla. Dopuni ih ako je potrebno.
 • Proveri pritisak u gumama: Podešavanje pritiska u gumama je važno, posebno nakon prvih nekoliko stotina kilometara vožnje. Pravilan pritisak poboljšava upravljivost i smanjuje habanje guma.
 • Proveri zatezanje točkova: Uverite se da su točkovi dobro pričvršćeni i bez luftiranja.
 • Osvetljenje vozila: Proveri sve svetlosne signalizacije, uključujući farove, migavce i stop svetla, kako bi bili vidljivi drugim vozačima.

Nakon pređenih 5.000 km:

Nakon prvih 5.000 km, tvoj automobil je postao udoban saputnik na putevima. Međutim, da bi njegove performanse ostale na najvišem nivou, evo šta treba proveriti:

 • Zameni motorno ulje i filter: Redovna zamena motornog ulja i filtera osigurava da motor nastavi sa radom bez problema i smanjuje habanje delova.
 • Pregledaj kočnice: Proverite debljinu kočionih pločica i pločica, a takođe proveri i kočione diskove. Ako primetiš bilo kakve znakove habanja ili nepravilnosti, odmah poseti servis kako bi se izbegli veći problemi.
 • Proverite vešanje: Proverite stanje amortizera, stabilizatora i drugih elemenata vešanja. Ispravno vešanje obezbeđuje stabilnost i udobnost vožnje.

Nakon pređenih 10.000 km:

Tvoj automobil je sada prešao veću udaljenost, pa je vreme za sveobuhvatniju proveru:

 • Proveri sistem za hlađenje: Pregledaj creva i provetrivače sistema za hlađenje kako bi bila sprečena eventualna curenja i pregrevanje motora.
 • Zameni filter vazduha i filter kabine: Filteri vazduha održavaju motor čistim, dok filter kabine osigurava da unutrašnjost tvog vozila bude bez prašine i nečistoća.
 • Proveri stanje auspuha: Pregledaj auspuh na znakove korozije ili curenja. Oštećen auspuh može veoma negativno uticati na performanse vozila.

Nakon pređenih 20.000 km

Tvoj automobil je sada iskusio različite uslove vožnje, pa je detaljnija provera potrebna:

 • Pregledaj kočione cevi: Proveri kočione cevi na znakove curenja i habanja. Oštećene cevi mogu uzrokovati gubitak kočione tečnosti i smanjenje efikasnosti kočenja.
 • Proveri kaiševe: Proveri stanje klinastog i zupčastog kaiša, a ukoliko je potrebno zameni ih. Prekid klinastog kaiša može dovesti do ozbiljnih kvarova u motoru.

Nakon pređenih 30.000 km:

Tvoj automobil je sada već veoma iskusan saputnik, i zato se, naravno, preporučuje detaljnija provera:

 • Proveri sistem za ubrizgavanje goriva: Proveri injektore i sistem za ubrizgavanje goriva kako bi se obezbedila optimalna potrošnja goriva i performanse motora.
 • Proveri sisteme za upravljanje i suspenziju: Proveri servo upravljač, zglobove i druge delove sistema za upravljanje i suspenziju kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost na putu.

Nakon pređenih 60.000 km:

Čestitamo ti! Ovo je veoma lepa kilometraža. Nakon ovog dugog perioda vožnje, važno je proveriti ključne komponente:

 • Zameni sve tečnosti: Zameni kočionu tečnost, rashladnu tečnost i tečnost za menjač, ukoliko je menjač automatski.
 • Pregledaj sve kaiševe: Proveri stanje svih kaiševa, uključujući alternator, kompresor klime i pumpu za vodu. Zamena kaiševa na vreme sprečava neočekivane kvarove i troškove.
 • Pregledaj sistem izduvnih gasova: Bilo bi poželjnoproveriti cevi, katalizatore i druge delove sistema izduvnih gasova kako bi se utvrdilo da tvoj automobil zadovoljava propise o emisiji izduvnih gasova.

Kako da budeš siguran/sigurna da se tvoj automobil neće pokvariti nikad i dovesti te u neku nezgodnu situaciju? Pravi odgovor je ne možeš biti. Ali sigurno se možeš osećati bezbednije i opuštenije jer redovno održavaš automobil. Ovaj vodič za redovno održavanje automobila može ti obezbediti dug i pouzdan radni vek tvog vozila, smanjiti rizik od neplaniranih kvarova i osigurati uživanje u svakoj vožnji. Redovno održavanje je ključno za optimalne performanse i bezbednost tvog automobila, pa mu posveti pažnju koju zaslužuje.

Nema komentara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *