Home Tehnički pregled za nova vozila

Bez tehničkog pregleda za nova vozila

Car mechanic at car service checking up the car

Da li je potreban tehnički pregled za nova vozila?

U Zakonu o bezbednosti saobraćaja, Članom 264, redovni tehnički pregled je definisan kao periodična obaveza koja može biti godišnja ili šestomesečna, u skladu sa određenim vremenskim intervalom. Prema trećem stavu navedenog člana, novo vozilo se nakon registracije podvrgava redovnom tehničkom pregledu nakon dve godine.

Koja vozila su oslobođena od obaveze tehničkog pregleda u prve dve godine?

Od stupanja na snagu zakona 2018. godine, sva nova vozila koja su proizvodena kod nas neće biti obavezna da prolaze tehnički pregled u prve dve godine. Na primer, vozila proizvedena 2024. godine treba prvi put da idu na tehnički pregled 2026. godine.

Za registraciju vozila, vlasnici moraju priložiti Potvrdu o saobraznosti koju izdaje proizvođač vozila. Ova potvrda zamenjuje registracioni list i služi kao dokaz da vozilo ispunjava sve propisane uslove za bezbednost u saobraćaju. Stoga je obavezno da sadrži sve relevantne podatke o vozilu, uključujući i informacije o dodatnoj opremi. (Ukoliko nisu tačno navedeni podaci u Potvrdi, sledi kazna u iznosu od 200.000 do 600.000 dinara.)

S tom "Potvrdom o saobraznosti vozila" i potrebnom dokumentacijom (saobraćajna dozvola, plaćena polisa i dokaz o plaćenim taksama), kupac novog vozila ide direktno u MUP, bez odlaska na tehnički pregled i registruje vozilo.

Tehnički pregled za nova vozila koja dolaze iz inostranstva

Za razliku od novoproizvedenih vozila u Srbiji, ona koja su nova, ali kupljena u inostranstvu moraju pre prve registracije da prođu detaljnu kontrolu.

Tehnički pregled obuhvata proveravu ispravnosti uređaja za upravljanje i za zaustavljanje, uređaja za osvetljavanje puta, davanje svetlosnih znakova, kao i uređaja za označavanje vozila i za vidljivost. Zatim se vrši kontrola uređaja za odvođenje i regulisanje izduvnih gasova i uređaja za spajanje vučnog i priključnog vozila. Neophodna je provera i pogonskih uređaja, uređaja za prenos snage, uređaja za kretanje vozila unazad, osovina, elektrouređaja i instalacija.

Nakon uspešne kontrole, izdaje se registracioni list na osnovu kojeg se novo vozilo može registrovati.

Pored registracionog lista, prilikom registracije potrebno je imati i dokumentaciju koju obezbeđuje uvoznik prilikom uvoza vozila.

Tehnički pregled AFIFA vam nudi mogućnost da obavite tehnički pregled i registraciju vozila uz uplatu taksi na jednom mestu bez odlaska u MUP, uz  fleksibilne opcije plaćanja, uključujući plaćanje na rate: čekovima građana, platnim karticama (do 6 mesečnih rata) ili putem administrativne zabrane (do 12 mesečnih rata).
Zakažite vaš termin za tehnički pregled putem sledećih br. telefona:
011 3977884, 011 3970544, 063205837 ili online zakazivanjem.